Bratislavská továreň, ktorej smrad nám vonia

13.09.2015

Toto je príbeh jednej bratislavskej továrne, jedinej, ktorej smrad nám vonia.

Čokoláda má v roku až dva svoje dni. Jeden je 7. júla a ten druhý 13. septembra. 7. júla preto, že v tento deň v roku 1550 bola čokoláda uvedená na európsky trh, a 13. septembra jednoducho preto, že si to zaslúži. Čokoláda, okrem toho, že ju milujeme, je okamžitým zdrojom energie pre telo i dušu, pomáha odstraňovať napätie a stres a zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj.

Naša čokoládovňa v Bratislave stojí na Račianskej ulici a čuduj sa svete, funguje od roku 1896 dodnes. Pri likvidovaní priemyselných pamiatok v našom meste je to niečo ako zázrak. Továreň bola pôvodne založená ako ako filiálka firmy Nemca Franza Stollwercka z Kolína nad Rýnom. Volala sa C. k. rakúsko-uhorská dvorná továreň na výrobu čokolády bratia Stollwerckovci. Bola najväčšou továrňou svojho druhu v Uhorsku - vyrábala čokoládové výrobky, kakao a cukrovinky. Ešte po prvej svetovej vojne bola hlavným výrobkom Zlatá čokoláda - várová, mliečna, kávová a horká. No a mliečne karamelky!!! Tie si niektorí z Vás iste z detstva pamätajú. Karamelky - štolverky, už síce socialistické, ale stále účinné najmä čo sa týkalo testovania kvality dentálnych výplní. :-)

Reklamný plagát fy Stollwerck z roku 1896, zdroj: wikipedia
Reklamný plagát fy Stollwerck z roku 1896, zdroj: wikipedia

V areáli fabriky sa dodnes zachovali niektoré objekty pôvodnej továrne - veľká trojposchodová budova, výrobná hala s priľahlou tehlovou prístavbou vežovitého charakteru a malý poschodový domček. V Mestskom múzeu Bratislava sú zasa zachované krabičky a obaly od kakaa Stollwerck, väčšinou s motívmi holandských mlynov a dievčatiek v holandských čepcoch.

Obrázok: Keď už maškrtíme, tak nech sa pri tom aspoň niečo naučíme! :-) Takto sa o nás staral výrobca čokolády za socializmu. (Na obrázku je predná a zadná strana obalu malých čokoládok Figaro.)

Už ani Stollwerck ani Figaro

V roku 1948 sa fabrika stáva súčasťou Slovenských závodov na čokoládu, cukrovinky a ovocné výrobky, v roku 1958 dostáva bratislavský závod názov Figaro, ktorý v rokoch 1992-93 prevezme aj novovzniknutá akciová spoločnosť s väčšinovým majiteľom akcií - Jacobs Suchard, Jacobs Suchard sa v roku 1993 spojil s Kraft General Foods Europe. V súčasnosti však už značka Figaro nie je ani vo vlastníctve spoločnosti s týmto názvom. Spoločnosť sa totiž rozhodla pre svoje trhy s čokoládovými produktami používať označenie Mondelez (s vlnovkou nad druhým "e"), a tak dnes na "sladkej" adrese Račianska 44 nenájdete ani spoločnosť Stollwerck, ani Figaro, ani Jacobs Suchard, ani Kraft Foods, ale Mondelez Slovakia, a. s.

Ľubomíra Černáková, turistický sprievodca Bratislava